Er boka mi utdatert?
Jeg nevnte nylig boka mi for en bekjent som ønsket å lære seg litt mer om dataspill, og han sjekket den sporenstreks ut i en bokbutikk på nett.
– Gitt ut i 2018, sa han.
– Er det på tide med en ny utgave snart?
Det fikk meg til å tenke litt. Det nærmer seg fire år siden jeg ga ut «Alle kan spille», og det er jo ikke gitt at den fortsatt tjener formålet – å lære det grunnleggende for å oppleve og forstå spillmediet.
Dataspill er et medium i rivende utvikling, og det er virkelig mye som har skjedd siden høsten 2018.
Når det kommer til de grunnleggende prinsippene jeg peker på i boka er det likevel nesten merkelig hvor lite som har endret seg.
Styrestikker og knapper gjør stort sett det samme som de alltid har gjort, og spilldesignere har ikke begynt å jobbe utifra fundamentalt annerledes prinsipper.
Nye konsoller, samme kontroller
Null endringer, altså? Vel, datamaskiner har blitt kraftigere og en ny konsollgenerasjon er blitt sluppet - både PlayStation 5 og Xbox Series S og X har dukket opp (og jeg har oppdatert den tekniske guiden min deretter).
Men bortsett fra penere bilder på skjermen og raskere lastetider er spillene og kontrollene nøyaktig de samme.
Tross nye sjangervrier og kreative krumspring er de grunnleggende måtene vi forholder oss til spillene uendret. Det betyr at for eksempel den første delen av boka – lær å spille på 24 timer – stadig er like relevant.
Enn så lenge tåler boka tidens tann, og det er jeg egentlig litt stolt av.
Den ene nye tingen boka ikke dekkes skikkelig, selv om det nevnes, er virtuell virkelighet – så jeg har skrevet en liten introduksjon her på bloggen.
Fungerer både på nye og gamle maskiner
Jeg var bekymret for at mange av spillene jeg satte på pensum i første del av boka ikke ville finnes på de nye konsollene, noe som ville gjort opplegget temmelig utdatert.
I stedet er de nye konsollene bakoverkompatible, slik at alle spillene på pensum vil kjøre like fint på dem som på de eldre maskinene (som nå er blitt mye billigere).
Disse spillene var allerede valgt ut for en kombinasjon av egnethet, kvalitet og ikke minst pris - jeg ville ikke at tanken på en diger investering i noe man kanskje ikke liker skulle være terskelen som stoppet en leser fra å gi spillene en sjanse.
Litt av samme årsak blir jeg glad hver gang jeg ser at boka mi finnes på et bibliotek så alle kan låne den gratis.
Jeg gjør et lite hopp inni meg hver gang noen forteller at de har lært noe av boka mi, eller at de har kunnet bruke den til å forklare foreldre og andre de har nær seg hva spillene er og hva de betyr for dem.
Fingrene kryssa for at boka får leve noen år til der ute.
Vil du lese mer av det jeg skriver om dataspill? Følg meg gjerne på Twitter eller på Facebook-siden til boka.